HTML

Budapest belváros és fura népe

Amivel nehéz megbirkóznom, és összeköthető a flaszteren művelődött proli mentalitással.

Friss topikok

  • Ria 50: Na nekem a felső lakómmal van problémám.Részeges veszekedik állandóan és este jut eszében hogy kal... (2009.11.05. 11:17) Zajos szomszéd dilemma
  • szomorutojas: @Gyikarc: New Yorkban nem voltam, viszont Washington DC, Róma, Milánó, Prága, Barcelona, Isztambul... (2009.08.24. 10:27) Amiből már elegem van
  • GutBesserWasser: Kedves Elegemvan! Nagyon egyetértek, tedd meg, amikor csak tudod. Pontosan azért engedi meg magána... (2009.08.21. 01:00) Verbális nemi erőszak
  • Pénzköltő: @werem: Én tudok különbséget tenni, hogy mikor illik magázódva közeledni, mikor lenne kínos folyta... (2009.08.20. 23:09) Tegezés - muszáj?

Linkblog

Verbális nemi erőszak

2008.06.30. 13:45 Pénzköltő

A következő szösszenet főszereplője nem kötődik szeretett VI. kerületemhez, mégcsak Budapesthez sem, egyszerűen csak akció-reakció jellegű történés volt, legalábbis részemről egy újabb igazságosztó kategória elkezdődött.

Minap sétáltam ebédelni (a Főzelékbe, nem a Goába) az Andrássy úton, így elhaladtam a Párizsi Nagyáruház malteresgépei és munkásai mellett is, akik nem mellesleg sokszor (járok arra eleget) teljesen elállják a széles járdát, sörrel (!!) a kezükben, pásztázva a járókelőket. Az egyik malterfejű kipécézett engem (vékony vagyok, sminkeletlen, hajam festetlen, hátul összekötve, ujjas, nem kivágott poló és egy bokáig érő szoknya volt rajtam, egyáltalán nem hivalkodó színekben, mindamellett fontos információ még, hogy alig van mellem), és valami olyasmit szólt, jó hangosan, hogy "cukibaba, jó a segged, hovamész, ne kövesselek?", mintha meg sem hallottam volna, ahogy a bicikliút felé kerülve próbáltam magam átpréselni a "dolgos" legények hadán, nem volt neki elég, mert kollégái kellő közönséget nyújtottak neki, kb azzal folytatta, hogy "nézz má' rám, nem harapok, mást szeretnék, bébi", mire én megfordultam, a szemébe néztem, és a középső ujjammal jutalmaztam az ismerkedés eredményességét.

Erre elkezdett torkaszakadtából üvölteni, zengett az utca, hallani már nemhallottam, de a hangnem kifejezetten fenyegető volt, obszcén szavakkal tuningolva. Visszafelé más járdát választottam, de még most is meg vagyok róla győződve, hogy minimum helyesen cselekedtem, csak sajnos nem voltam elég bátor. A következők miatt, amit ezentúl gondolkodás nálkül megteszek, még akkor is, ha sietek valahová:

- megállok, visszamegyek, és szólok, hogy kérjen elnézést, vagy hívja ki hozzám a felettesét (tegyük fel, hogy ő egy olyan ember, aki ha már odaszart az asztalra, nem eszi meg);
- és tegyük fel, nem is hívja ki a felettesét, mert cikinek érzi, akkor elindulok befelé;
- nyilván testi erő(főlény)vel nem kérnek belőlem, és tovább fenyegetőznek (muhaha);
- közlöm: addig maradok, míg egy felelősével nem beszélhetek - tehát a felelős előbb-utóbb előkerül;
- elsorolom neki, hogy az alkalmazásában levő ember munkaidőben mivel sértett meg engem, + tegező viszonyban, ami már önmagában kérdéses, tehát kérjen elnézést az összes tanú jelenlétében (malteragyú kollégái);
- ha ezt nem teszi meg, beígérek egy nyilvánosság előtti sértegetésért járó feljelentést az építtető cég ellen, kérem a nevét és a tanúkét is;
- tehát bocsánatot fog kérni, én pedig emelt fővel távozom.

Odamegyek, mert fényes nappal, forgalmas belvárosban nem fog megverni. Ha mégis, még nagyobb nyilvánosságot kap az ügyem (mégegy muhaha). Ha tovább sérteget, az csak neki rossz, jegyzetelem a szavait, a felügyelője mindet vissza fogja hallani tőlem. Az erkölcs és a törvény is mellettem áll, és nem szereném többé napokig szarul lenni amiatt, hogy nem védtem meg magamat egy lealacsonyító verbális erőszak után.És talán ő is meggondolja, mivel tölti a lézengő idejét a jövőben. Még egy olyan dolog, ami férfiakkal sajnos nem történik meg. Pedig ez még csak verbális.

15 komment

Címkék: beszól utca munkás zaklatás

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyonelegemvan.blog.hu/api/trackback/id/tr68545990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reggie 2008.07.01. 16:28:13

Rohadt sok szabadidod lehet ha ezt minden alkalommal el tudod jatszani...

Jim Raynor 2008.07.01. 16:32:36

"Odamegyek, mert fényes nappal, forgalmas belvárosban nem mer megverni"....

hát ebben én már nem lennék olyan biztos......

Elegemvan · http://nagyonelegemvan.blog.hu 2008.07.01. 22:12:31

Reggie: teljes értékű felnőtt ember vagyok (értsd: nincs sehova semmilyen kedvezményem, sem segélyem, mindent teljes áron fizetek és adózok), ledolgozom a heti normámat, emellett még 2 hobbi állásom van és 1 társadalmi melóm, nem, nincs rohadt sok szabad időm.

Csak elegem van abból, hogy a testi fölényt kihasználva megalázóan, lekezelően és lekicsínylően bánnak velem évtizedek óta. Még nem tettem meg, amit leírtam, de kíváncsi lennék a végeredményre. Mint írtam, az igazság mellettem áll, az idegeim meg már rojtosra koptak az ilyen f.kalapok iatt, mert mindent, de mindent lenyelek, ami elhangzik.

Mondtak már olyat is, hogy "tövig bevágnám, de leszopod", tűző, déli napon, a Nagymező-Andrássy sarkán, egy jól öltözött, fiatal, kisportolt ember (tehát nem egy hajláktalan).

De nekem idén lett elegem. Telefonom van, szám van, adrenalinom is, nem hagyok annyiban semmit, ami nem működik rendesen.

Pöttyös 2008.07.03. 17:06:15

Előfordul, ha tudom, hogy egy adott útszakaszon útfelújítás van, vagy egy ház előtt mindig munkások tobzódnak, akkor inkább kerülővel megyek, direkt másik útvonalat választok, mert egyszerűen nem bírom elviselni, ahogy szemmel levetkőztetik az embert... Bár ez szerintem sok országban így van :-P (>>>Szex és NY, Miranda beszól a munkásnak, aki megszeppen)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.20. 13:26:12

nagyon egyszerű trükk és szinte félelmetesen hatásos: kezdd el fényképezni. Nálam mondjuk nagy tükörreflexes gép van, de egy kis zsebkompakt vagy telefon is ugyanazt a hatást váltja ki ilyenkor: az illető azonnal fenyegetve érzi magát és megpróbál kimászni a helyzetből. Hirtelen nagyot fordul a kocka és felcserélődnek a szerepek!
Persze az illető kifogásolni fogja, hogy mit fotózol, stb, ilyenkor nyugodtan lehet válaszolni, hogy 'rögzítem ezt a viselkedést és kiteszem az internetre'.

Tapasztalatom szerint ez sötét elégtétel, a bunkót adott esetben ki is lehet pakolni a netre (tettem már ilyet), és ez a megtorlás időtakarékos is, nem kell rendőrre meg felettesre várni.

persze én is arra játszom, hogy fényes nappal a belvárosban csak nem fog nekemjönni, eddig bejött, verbális hőzöngésen kívül mást nem kaptam, azt pedig simán el lehet viselni, megéri közben nézni a másik fél riadt pofáját :D

Vasembör 2009.08.20. 13:39:33

Féfiakkal is megtörténik!Tegnap voltam futni és egy 60 év körüli idős hölgy végig jött mögöttem biciklivel kb 2 méterrenéha megelőzött és rámmosolygott.Legalább olyan zavarban voltam mint te a malterosokkal.

dezso__ 2009.08.20. 13:59:36

A megjegyzéseket tevő, netán fenékre rácsapó munkások (és nyilvánvalóan az ugyanígy viselkedő öltönyös úriemberek, unatkozó milliárdosok, jólszituált celebpasik szintén) bunkó módon viselkednek. De az esztétikai élményt jelentő csinos hölgyek (természetesen nem kihívó és látványosan nyálcsorgató) megnézése önmagában szerintem nem bunkóság. Hiszen direkt azért öltözik fel a hölgy szépen/elegánsan/szexisen, jár le kondizni, megy el a szoliba/fodrászhoz/manikűröshöz, használ érzéki parfümöt, stb. hogy a férfiak, és persze a nők is felfigyeljenek rájuk.
(OK, biztos van olyan is, hogy az illető hölgy csak és kizárólag a saját elégedettsége miatt igyekszik szép lenni. :) )
Előfordul, hogy szándékolt közönség néha nem esik egybe a tényleges közönséggel? Ahogy mondani szokták, ez benne van a pakliban.

Kis ember 2009.08.20. 16:31:50

Amióta a világ világ, a jómunkásemberek kiabálnak és füttyögnek a csinos nők után. Ebből kiindulva te egy csinos nő lehetsz.
Inkább utánad fütyüljenek, mint rád.

Ha nagyon zavar, mindig arra gondolj, hogy már régen volt dolga nőnek kinéző nővel. Ilyenkor a rosszabb májú emberek kis kaján mosollyal és egy "hát persze" megjegyzéssel továbbhaladnak.
Egy nőismerősöm ilyenkor csak megáll, sóhajt és jobb keze hüvelyk és mutatóujját egymástól 2 centire annyit mond: látszik, hogy ekkora vagy.
Ez hat.

sertésmájkrém 2009.08.20. 18:29:13

omg az ego kicsit túlpörgött nálad kedves posztoló.
Egyébként így kommentben, ismeretlenül, lehet tegezni, vagy itt is magázásra vágysz?

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.08.20. 19:07:14

@sertésmájkrém:@mxz: jé még két ember, aki büszke rá, hogy nem ismeri az illemszabályokat.

Det Washington 2009.08.20. 19:17:53

Engem nem zavar, ha valaki megnéz/fütyül/beszól. Még akkor sem, ha alpári stílusban teszi. Minek figyeljek oda rá? Nem érdekel és kész. Amúgy fura is lenne már, ha egy munkás azt mondaná: "Kedves Kisasszony, Ön annyira elbűvölt,meghívhatnám vacsorázni?" :) Nem azt mondom, hogy szép és jó, ha vulgárisak, de nem tudsz vele mit csinálni. Ezen kár görcsölni.

Pénzköltő 2009.08.20. 23:01:34

@Vasembör: Most írjam ide, hogy mit mondott nekem? Nem pornó blog ez :)

Pénzköltő 2009.08.20. 23:03:19

@szomorutojas: Nem, ők kötekednek. Úgy emlékszem, arról is írtam, hogy milyen környezetben nem illik. Este romkocsmában pl már igen, ott a magázás lenne röhejes.

GutBesserWasser · http://blog.gutbesserwasser.com 2009.08.21. 01:00:52

Kedves Elegemvan! Nagyon egyetértek, tedd meg, amikor csak tudod. Pontosan azért engedi meg magának ez a sok görény (elnézést a Mustelidae család érintett fajaitól) az ilyesmit, mert az áldozatok legnagyobb része zavartan tovább siet. Nagyon komolyan szankcionálható ez a fajta beszólogatás, egy ismerősöm (hölgy szintén) megtette, amit te tervezel, a művezető nem győzött elnézést kérni tőle.

/* Egyébként a Kis ember-féle "Látszik, hogy ekkora van" beszólás sem rossz - mókának legalábbis, merthogy oktató-nevelő hatása nincs. Az egy szellemes beszólás, s mint ilyen, szinte támogatja a kommunikációnak ezt a meglehetősen kulturálatlan és embertelen formáját. Ez esetben én a jogi megoldást (azaz a felettes kihívását) hosszú távon is célravezetőbbnek tartom. /*

(Egyébként olvasom a többi írásodat is (elnézést a tegezésért - ez nem a pesti mivoltom miatt van (amit amúgy szívesen cserélnék vidékire), hanem a blogírók közötti általánosan elterjedt illemszabályok miatt), és a zajos is mélyen megfogott. Ugyanis hasonló helyzetben vagyok, azzal megfejelve, hogy gyárilag vagyok érzékeny a zajra, és ami most körülvesz, az túlvan a tűréshatáromon. Én "csak" családi házas övezetből költöztem panelba, és borzalmas. A munkaképességemet veszélyezteti, egyszerűen nem tudok odafigyelni, ha a csukott ablakon is bejönnek az autók. (Vállalkozó vagyok, otthon tudok dolgozni általában - egy iroda kollégákkal stb. amúgy még rosszabb lenne, próbáltam.)
Te miért jöttél el Budapestre?
Sajnos a családom miatt ide láncolódtam, pedig (egy vidéki menyasszony következtében kiderült) végtelenül meg tud nyugtatni, ha kinyitom az ablakot, és nem a város mormoló/mély hangon zúgó háttérzaját hallom, hanem a csöndet.
És nem a zaj az egyetlen, ami itt irritál. (Nem zavar, irritál. Különbség.) A másik fontos dolog mentalitás. Nem vagyok szocializálós típus, azaz kevés ismerős, még kevesebb buli (1..2/év legfeljebb), és összejövetel (5..6/év legfeljebb), de ennek ellenére irritál a közöny és az embertelenség, ami itt érzékelhető. Ha mennék, ha egyszer végre megyek, Bp-től 50km-nél távolabbra megyek: ahová már nem ér el ennek a mentalitásnak a követelménye, ahol lehetek becsületes balfasz úgy, hogy nem taposnak le.)
süti beállítások módosítása