HTML

Budapest belváros és fura népe

Amivel nehéz megbirkóznom, és összeköthető a flaszteren művelődött proli mentalitással.

Friss topikok

  • Ria 50: Na nekem a felső lakómmal van problémám.Részeges veszekedik állandóan és este jut eszében hogy kal... (2009.11.05. 11:17) Zajos szomszéd dilemma
  • szomorutojas: @Gyikarc: New Yorkban nem voltam, viszont Washington DC, Róma, Milánó, Prága, Barcelona, Isztambul... (2009.08.24. 10:27) Amiből már elegem van
  • GutBesserWasser: Kedves Elegemvan! Nagyon egyetértek, tedd meg, amikor csak tudod. Pontosan azért engedi meg magána... (2009.08.21. 01:00) Verbális nemi erőszak
  • Pénzköltő: @werem: Én tudok különbséget tenni, hogy mikor illik magázódva közeledni, mikor lenne kínos folyta... (2009.08.20. 23:09) Tegezés - muszáj?

Linkblog

Amiből már elegem van

2008.06.07. 12:25 Pénzköltő

Nem használok szép szavakat, objektivitásra sem törekszem, sőt, nem foglalkozom egész Budapesttel, csak az engem régóta, nagyon zavaró, banális jelenségekkel. Mit lehetne csinálni Pest belvárossal (5-6- és a 7-8-9-13 belső részei, Budán sajnos ritkán járok), hogyan lehetne kezelni a 1. hajléktalanokat, 2. kéregetőket, 3. graffitiseket, 4. deszkásokat, 5. kutyákat(!), és azokat az 6. autósokat, akiket szabálytalan parkoláson kapok? Amikor végképp ökölbeszorul az arcom, egy olyan, az emberi jogokra fittyet hányó razziasorozatot látok a szemem előtt, amivel a fenti polgárokat lehetne naponta alázni.

Mert:

1. A hajléktalan csürhe az én adópénzemből szépen felújított köztereken, parkokban szarik, húgyozik, hullámpapírból és pokrócokból várat épít magának, vagy csak egyszerűen orrfacsaró szagával (2 éve nem fürdött, nem törölt segget) szétkeni a piszkát azonok a padokon, ahova én már 4 éve nem ülök, emiatt. Ugrálok a hányadéktavakon és húgypatakokon keresztül pl az Andrássy-n (világörökség, mi?), amik az egyáltalán nem elhagyott kapualjakból bugyognak ki sötétedés után a hortyogó hajlékonyok alól. A városképet is rongálják, mert ocsmányul néznek ki, a több köbméternyi szeméttel teli zacskóikkal együtt, amikkel egy egész padot el szoktak foglalni napokra. Van, hogy az Andrássyn 3-4 egymát követő pad is ilyen... tényleg van joguk ehhez? Nincs erre szabály, hogy egy ennyire mocskos ember ne tartózkodjon ott lakhely céljából..? Na és a bkv járatok. A sofőr kötelessége lenne a végállomásról induló buszról-villamosról lepiszkálni a bűzös, mocskos, kannásboros, májkrémet kenegető "lakosokat", persze b*szik megtenni. Undorodik, mi? (A kép az Unesco Világörökség részét képező Andrássy úton készült.)

2. A kéregetők agresszívek, láttam már olyat, aki az oktogonon hetekig rángatta, ütötte fényes nappal, aki nem adott neki, míg le nem kapcsolta a rendőrség. Kiállnak a forgalmas helyekre, zebra, lépcsőlejárat, ott kiteregetik a kartonjaikat, kiírják rá, hogy éheznek, aztán a szép új sportcipőjében, izmos karral, vagy nőknél pár napja festett hajjal, bizsukkal kifekszik a nálam alig 5-10 évvel idősebb hülyegyerek, mert elitta a fejét ahhoz, hogy ennyi idősen munkába álljon, és még a szemembe is hazudik. Elállják az utamat, 2x is megkísérlem kikerülni, jön utánam, komolyan, ha 20 kilóval nehezebb lennék, röpülne le a feje ilyenkor, hogy a személyes szabadságomban korlátoz, ráadásul még hozzám is ér, azzal az undorító kezével, ki tudja, mitől fosok este. Meg átkiabálnak a territóriumok között, hörögnek, jó hangosan veszekednek, seftelnek, belémkötnek, leszólítgatnak fényes nappal, mert senki sem takarítja el őket onnan, pedig ha jól tudom, törvény is van már erre (mármint hogy zavaróan-erőszakosan koldulni nem lehet).

3. A graffitisek is többnyire az én adómat koptatják, amikor a nem lusta felelős hetente meszeli le a ház homlokzatát, ha lusta/nincs rá keret, ott hagyja, akkor meg jó mesziről látható a rikító, esztétikailag egy terrorcselekménnyel felérő névjegy vagy mi. Egy ilyen dologtalan, mégis életundoros óhjajh, felnőtt jogokkal nem egészen rendelkező tizenéves bizonyára unalmában teszi fel az életét arra, hogy az évszázadok óta álló, értékes belvárosokat szándékosan, módszeresen és rendszeresen tönkretegye. Elzárás, milliós térítés, iskolából való kicsapást érdemel. Az építész épít, az orvos gyógyít, a kertész öntöz, de ezek, ezek rongálnak. Ezek után milyen munkaerő lesz belőle felnőtt korában..? New Yorkban (bármennyire is irtózom usától) szigorú engedélyhez van közve a szórófesték és egyéb higítószeres filctollak vásárlása, itt meg szép profitjuk van belőle a boltoknak, anyuci-apuci zsebpénze jó helyre megy.

4. Deszkások. A füvesített, díszburkolatos, műemlék szobrokkal és szökőkutakkal ellátott kellemes közparkokban (szintén az én pénzemből, elvileg énértem..) csattogtatják, verdesik a földhöz a deszkáikat fülsiketítő zajt produkálva, megakadályozva a kis belvárosi zöldben való ücsörgést, kikapcsolódást, ráadásul a díszburkolat emiatt töredezik szét, mert a mészkő nem bírja, nem hiába van nagy betűkkel kiírva, hogy "Gördeszkáni a parkban tilos", nyilván éjjel meg graffitiznek. A deszka összekarcolja és a festéke beszínezi a lépcsők, szoborlábak széleit, jöhet a felújítás az adómból - vagy a folyamtos amortizálódás, mert így úgy látszik, az fizikailag erősebb és "bátrabb" (cinikusabb) generáció számára így esztétikusabb. És hiába szólok, szépen, csúnyán, kiröhögnek, folytatják, pedig az anyjuk lehetnék. Rendőrséget hívogatom, vonogatják a vállukat, ők lennének erre a szerv, mert nincs parkőr, de mire kiérnek, a deszkások elhúznak, rendőrautóval "nem lehet őket üldözni a sétálóutcákban" (ezt így mondta). Nem sajnálnám a parkokra az adómat, ha meg is őríznék a számomra...

5. Kutyaxar. Büdös! Borzasztó látvány! Kúvára kibírhatatlan, amikor a nap elkezdi főzni a sárga tócsákat, amikor egy cipőtől szétkent, friss ("kenhető") szardarab diszíti 5 méteren át a járdát és szaglik, és persze a járda közepére kell tojatni azt a dögöt, nem lehet bevezetni legalább a parkoló autók közé a járdaszegélyre, vagy neadjisten, a járda szélére. Kutyika szarni akar, hát szarik ott, ahol leáll. Felszedni úrimuri, lófaszt. Pedig milyen egyszerű lenne a minden kapualjban található reklámújságok közül egyet felkapni, a készülődő állat segge alá tenni, aztán 4 sarkánál összekapni, és berakni egy kukába. Nem. Kutyát tartani kell, szrania is kell. A vizelést sajnos nem lehet sokkal kultúráltabban megoldani, mert nincsenek erre való kutyawc-k, amik jobb helyeken vannak, nem más, mint egy díszoszlop, aminek a tövénél lefolyórács van, pisi megy azonnal a csatornába... De ehelyett a lakók kapuinak a kerékvetőin húgyozik minden állat, litereket, a bűzös kutyaeledel egészségtelen végtermékét, a házsrokig sem tudnak elvánszorogni, nem, a lakások tövét kell megjelölni. 400 000 kutya, 60 tonna kaka-húgy - naponta, az utcán. Valahol keményen büntetik: wordpress.com

6. Autók parkolási szokásai.. Én nem tartozom közéjük, de csak anyagi okokból, egyébként lenne, mert gyűlölöm a bkv-t. A felfestett bicikliútra (taxisok rendszeresen), a frissen füvesített zöld területekre, pici bokrokkal, virágokkal beültetett(!) parkrészekre, járdaszigetek végébe (úgy kell átmászni a motorháztetőn), zebrára, buszmegállóba, vagy rá a járda közepére... Mobilommal fotózom, rendszám, beküldve. Vagy razziáztatok, hogy az x bicikliúton 6 autó parkol. 10 perc múlva kint a szélvédőn a csomag. Geci vagyok? Kizárni őket a vétkes területről, külvárosba velük, egyszer majd csak elfogy, akiknek ez a morál természetes. Nincs parkolóhely? Leszarom. Leszavaznak minden parkolóházat, ne csodálkozzanak. Oldja meg.

Belegondolt már a délután dolgavégezte, otthon család várta, vagy éppen csak a gondtalan városnéző, aki hazatart, vagy csak sétál, hogy milyen lenne a fentiek nélkül a város? Mert minden méteren ott vannak, tolják magukat és a műveiket az arcomba, csattoknak és hörögnek a fülembe, tapogatnak, sértegetnek. Orrot, fület befogva, kakamentességet kutatva mélyen az aszfaltot nézve fénysebességgel vagyok kénytelen naponta 4x megtenni munkába, munka2-be, családlátogatásba stb megtenni a szokásos útjaimat, vagy amikor néha mellé megyek, akkor a szokatlant.

És akkor még nem beszéltem arról a flúgomról, ami félig off, az én bajom, nekem kell vele megküzdenem. Ki vagyok zárva minden vendéglátóipari egységből a cigaretta felhő miatt, és üldöz a munkahelyemen, lakásomban az ajtón-ablakon beáradó bűz tovább, ha kimenekülnék valahova, akkor meg a járdán körbevevő, vagy a megállókban dohányzók fojtják el előlem a levegőt, időben kiszámolva a nap nagy részében letüdőzöm más végtermékét (tényleg, ha wc-k vannak vizelésre, akkor az elhasznált füstöt miért nem egy kabinba fújják?) És a csikket, hölgyeim-uraim, dobáld csak a földre, jóhelyen van, szép. De ez az én bajom. Ha rászoktam volna a cigire, meg sem érezném (a csikkeket mondjuk akkor is látnám). Sőt, talán akkor a kuytahúgyszagot sem érezném.

Nyilván az is az én bajom, hogy szeretem Pestet, és úgy általában a nagyvárosokat. És az is bajom, hogy tiszta vagyok, igényes, és nem házasodtam külföldre 5-10 éve. De akkor meg hiányozna Pest, de nagyon... Van megoldás Pest "esztétikai" bajaira? A többit most hagyjuk.

16 komment

Címkék: budapest koldus cigi hajléktalan graffiti kutyaszar koszos pest csúnya büdös agresszív csikk deszkás kéregető

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyonelegemvan.blog.hu/api/trackback/id/tr97508081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igen 2008.06.08. 23:51:06

és tényleg ilyen a kutyaxaros BP, állítólag a világ egyik legszebb fővárosa. (volt valamikor....)

Bird 2008.06.09. 05:42:05

Örülök, hogy még valaki, aki nemcsak duzzog, hanem néha tesz is valamit a neki nem tetsző jelenség ellen.

A Nagycsarnok mögött van egy pirostéglás ELMŰ alálommás, aminek az alján fedett területen sok hajléktalan élt hosszú ideje. Írtam a cégnek,hogy ez végül is az ő területük, jó lenne, ha rendet tennének.

Jött a válasz, hogy ők már mióta képtelenek a közterület-felügyelettel, a rendőrséggel, a jogvádőkkel, a máltaikkal stb. együtt ott rendet tenni, nem tehetnek semmit.

Felhívtam a levelet író illetékest, hogy mit szólna, ha a központjuk nagykapuján belépnék egy matraccal és bent leterítve ráfeküdnék? Másnap eltünt minden és mindenki, felszórták klórmésszel és a mai napig egy gyufaszál sioncs azon a fedett részen.

Szóval van remény, csak többeknek, sokaknak kellene szólni.

A közterületesektől mindig azt kérdezem, ha mások matracot letehetnek, akkor én levihetek közterületre íróasztalt, pingpongasztalt vagy fotelt? Persze nem tudnak rá válaszolni.

Különben az elsp emleti rendőrség a polgármesteri hivatal támogatásával eréylesen tesz a hajléktalanok ellen.

Ha belegondolunk, nem harmincezer, hanem mindössze pár száz ember teszi tönkre a közterületek látványát.

A graffitikról annyit, hogy minden fertőzött útvonalon vannak tiszta házak, mert a tulajdonosok, kezelők állandó figyelmével el is szoknak onnan firkálók.

RedRiot 2008.06.10. 09:13:23

Egyetértek minden ponttal. Annyit tennék hozzá, hogy a külsőbb kerületekre is igaz néhány pont.

Kiváló indítása a napnak pl. átkelni az Örs vezér téren. Száááááázas a négy ellem! Száááááázér a zorbit! Száááááázas a paprika! - üvöltenek a lopott szarokat árulók, elfoglalva az amúgy is zsúfolt aluljárót. Kéregetők, szórólaposok sorfala. Esténként a troli megálló mellett hajléktalanok árulják kartonokra kipakolva az aznapi guberálás eredményét. A "gombánál" lévő bankomatot csak őrültek használják már, csövi/punk/szipus kommandó tagjai települnek fixen az árnyat adó épület alá.

Ezek az urak/hölgyek nagy előszeretettel végzik anyagcseréjük output részét a busz/troli pályaudvar középső (valaha)füves elválasztó részén. Így azok a szerencsések, akik a jármű baloldalán ülnek/állnak, 360 fokos panorámában gyönyörködhetnek a közterületen fosó/hugyozó/hányó dzsigolókban.

Larryzk 2008.06.10. 12:13:58

Teljesen egyet értek ezzel a bejegyzéssel. Nem igaz, hogy nincs ezekre egy normális törtvény. De minek is, mert nem a politikusaink háza előtt fossák szét a járdát, meg fújják szét a falakat. Ők leszarják hiszen kocsival járnak és gondolom jól elfordítják a fejüket is nehogy valami csúnya dolgot lássanak. Tényleg talán az az egyetlen megoldás ha a polgár tesz ezért mert a tisztelt (?) képviselőink maximum választási évben csinálnak valamit. Vagy talán akkor se, de igégetni azt jól tudnak. Szóval tényleg úgy látszik hogy ezek a dolgok ellen csak mi harcolhatunk.

Vacak 2008.06.22. 13:13:19

Teljes mértékben egyet értek. Bár a belvárosból a kutyákat teljes mértékben kitiltanám. Egyrészt még sosem láttam boldog, egészséges állatot az utcákon, hiszen melyik kutya lenne boldog egy téglarengetegben, másrészt ha valaki háziállatot szeretne, azt egy zöldövezetben tegye, és ne egy forgalmas város legközepében ,ahol még egy normális kutyasétáltató park sincs. Úgyhogy aki kutyát akar, ne a belvárosba költözzön, vagy költözzön alrébb onnét.
A legszomorubb az egészben, hogy hiába probál az ember tenni valamit. Nekem pl a hugom dohányos, és szemetel is. Sokszor van, ha együtt megyünk valahova, hogy hiába szolok rá, és nekem kell összeszedni utánna a szemetet/csikket. Utobbitól undorodom...
Ez a fényképbeküldős hogy müködik? Szeretnék én is néha én is igy megbüntettetni valakit, állandóan ugy parkol, hogy nem lehet tőle a járdán elférni... :( Pedig 50 kiló vagyok XD

Vacak 2008.06.22. 13:21:56

A parkolókhoz még annyit, hogy igaz még csak 2 éve vezetek, de apu 30 éve, és még SOHA!! nem parkotlunk szabálytalanul. Pedig én eleinte nem tudtam jól parkolni, sokszor volt, hogy kiszálltam, és láttam, hogy a felfestett vonalnál jóval fejlebb van a kocsi. Ilyenkor szépen VISSZAÜLTEM, és újraparkoltam, amíg jó nem lett. Vagy olyan is volt, hogy nem volt hely, és 43 percig!!! köröztem, mire találtam egy szabályos parkolóhelyet. Pedig leparkolhattam volna én is a zebrához, sarokra, vagy egyéb helyre...

Pöttyös 2008.07.03. 17:13:14

Ti már tapasztaltátok, hogy a kedves "kulturált" emberkék előszeretettel köpdösik le a házak falát? Élmény látni a frissen festett VII.kerültei ház falán a gravitációtól fentről lefelé megindult csula-csíkot. Mit nem adnék, ha visszaköpne egyszer-kétszer a fal ezekre :-DDDD

dzsonfen 2008.11.01. 20:00:37

abbol a pénzböl amiből táblákat raknak ki meg folyamatosan felujítják a parkokat (vagy nem) meg hülye szabályokat hoznak (vagy az isten tudja hova tüntetik el azokat a pénzeket) számtalan deszkásparkot, parkólókat, kutyawécét, csövesmenhelyeket lehetne építeni, nem be, ki, letiltani kellene a dolgokat hanem máshol engedni ahol lehet ha a sok ember összefogna kevés pénzböl is lehetne építeni ilyen dolgokat de nem ők csak panaszkodnak meg tiltanak, tiltakoznak meg...

Dale 2009.08.20. 16:08:38

Hm.

Végigolvastam a blogot (az eddigi pár bejegyzést). És bár a problémákkal egyetértek, nem fér a fejembe, hogyan lehet valaki ennyire frusztrált :) Izé, persze, minden ami le van írva az 95%-ig teljesen igaz, de most komolyan, nehogy már arról szóljon az élet, hogy teljesen lényegtelen dolgokon (pl mit kiabál egy alulképzett, szerencsétlen munkás) idegesíti magát halálra az ember és "Orrot, fület befogva, kakamentességet kutatva mélyen az aszfaltot nézve fénysebességgel" teszi meg a saját kis köreit a városban... Elnézést, de ha valakinek életformájává válik az elégedetlenkedés, az nem lehet túl boldog ember. Pl a dohányzás a vendéglátóhelyek jelentős részéről ki van tiltva, vagy legalábbis rendesen elkülönítve, most ezen puffogni, komolyan :)))

Lazábban, könyörgöm!

pinduri777 2009.08.20. 16:32:56

@Dale: igazad van. sajnálom, ha valakinek ilyen szánalmas az élete. láttam már hasonlót, bár az 80 év feletti megkeseredett, beteges nénike volt....

Dale 2009.08.20. 16:36:53

@pinduri777: Nemnem, érted, még azt sem mondanám hogy szánalmas, minek ítélezzek, egyszerűen csak szar lehet, na.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.08.20. 17:13:20

A nagyvárosok ilyenek. Mert a nagyváros attól nagy, hogy sokan vagyunk, autózunk, és mivel sokan vagyunk egészen mások az elképzeléseink a városról, az életrôl, a környezetünkrôl.

Bizony minden nagyváros ilyen, bezzegnyugat is, bezzegkelet úgyszintén. Bármilyen borzasztóan is hangzik, azonos jogod van leülni, lefeküdni a padra, mint más embertársaidnak, ugyanúgy van jogod gépkocsit vásárolni, sôt nemdohányozni is. Azok pedig akiknek hozzád hasonlóan vannak jogaik, élnek vele. Természetesen meg lehet fosztani egyes embereket egyes jogaiktól, de valószínûleg nehéz lenne konszenzust találni, kit is és melyiktôl fosszuk meg.

Gyikarc 2009.08.20. 19:21:21

@szomorutojas: ez nem igaz, new york city peldaul nem ilyen, ott ha nem szarathatod/hugyoztathatod a kutyadat szabadon barhova, barmelyik falra, fara. Ott ezt betartatjak, az emberek osszeszedik a szart. A parkok nincsenek leharcolva, hanem ovjak oket. Ha valaki tilosban parkol elakadasjelzovel, akkor 2 percen belul ott a rendor es megbunteti, akar aruszallito, akar nem. Tilosban allt meg.

Ott a szabalyok mindenkire vonatkoznak, es az emberek ugy ahogy be is tartjak, mert tisztaban vannak vele, hogy a sajat eletuk szinvonala is ezen mulik.

Ettol fuggetlenul NYC budos es mocskos. De ott 10 millio ember el egy fel budapestnyi teruleten.

Pénzköltő 2009.08.20. 22:56:36

@Dale: Ez csak a panaszblogom, privátban elküldöm a panaszmenteseket, OK? :)

Pénzköltő 2009.08.20. 22:59:43

@szomorutojas: itt a szabályok be nem tartásáról is szó van, pltiltott helyen parkolni, graffitizni, deszkázni, kakáltatni. Nincs igazam? A szabályoknak igen.

És ha minden második padon egy hajléktalan alszik egy nagy, büdös tócsával maga alatt fényes nappal, akkor ez egy sz*r város. Kár, hogy minden, amibe valaha belefogtam, csak itt van.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.08.24. 10:27:16

@Gyikarc: New Yorkban nem voltam, viszont Washington DC, Róma, Milánó, Prága, Barcelona, Isztambul, Buenos Aires, LaPaz, Jakarta nem tisztábbak, nem kevesebb a kosz, szag, hajléktalan, talán a megjelenési formájuk más (nem kutyaszar, hanem "kukalé" csorog az utcán lassan, állandóan, nem hajléktalan, hanem csavargó, vagy büszke földnélküli)

Mindenhol meg lehet találni, hogy egyes elemek jobban tetszenek: Kínában fôbelövik a sikkasztó állami alkalmazottakat, Thaiföldön egy rágópapírért börtön jár, New York (ezekszerint) kutyaszarmentes, Texasban lelôhetik a behatolókat. De mindegyiknek megvan a maga árnyoldala is, nem is kicsi.

@Pénzköltő:
A szabályoknak addig van igaza, amíg egyetértesz velük. Amikor nem, akkor lázadsz, mások szemében pedig szabályt sértesz vagy törvényt.
Biztosan találsz legalább egy olyan esetet az elmúlt 168 órából, amikor megsértettél egy szabályt te magad is, vállrándítva, vagy éppen szándékosan, tudatosan. Mindenki csak egyet-egyet sért meg.
süti beállítások módosítása